DSC00938

Stockholm er én af mine absolut favorit byer. Jeg ved ikke helt hvad det er: om det er lyset, vandet eller luften deroppe, der blot virker renere og friere. Men det hænger nok også sammen med, at vi i familien har haft og stadig har en særlig tilknytning til byen: min mand boede en stor del af sin ungdom deroppe og hans familie er stadig i Stockholm, mine forældre mødte hinanden i svingdøren på NK under Besættelsen, hvor de begge var flygte fra Danmark pga illegalt arbejde, og vores søns første ansættelse som nyuddannet arkitekt var i Stockholm. Og så var én af mine første rejseartikler til Alt for Damerne  ‘Jul i Stockholm’. Så, jo, Stockholm har en særlig plads i vores hjerte.

Desværre kommer vi der alt for sjældent.  Er vi der blot en weekend bevæger vi os ikke meget uden for Østermalm og Vasastaden, for her er rigeligt, og der er også altid et par faste steder vi SKAL se, men vi opdager da også gerne nye kroge af  byen.

Så en weekend kunne se således ud:

Fabrique sthlm

Lørdag starter vi med kaffe og ‘bulla’ på Fabrique. Bagerierne ligger flere steder (bl.a. her på Drottninggatan – og nu også i London!), og laver rustikt stenovnsbagt brød og lækre kardemummesnurrer.

Således mætte og styrkede begiver vi os så ud i byen ned ad Drottninggatan, der er dekoreret med Strindberg citater:

Børn må jeg have, for unde børn kan jeg ikke ånde.
“Børn må jeg have, thi uden børneskrig kan jeg ikke ånde”

På Mäster Samuelsgatan dukker en helt ny butik op, der kun handler med ‘müsli’. Müsli og grødblandinger i alle afskygninger og smage, Vi købte ikke noget, men sjov så den ud.

IMG_2457

Skråt over for ligger Byredo, Ben Gorham’s duftunivers. Jeg er vild med hans duftlys ‘Biblioteque’ og bruger også gerne parfumen ‘1996’ bag ørerne. Ben Gorham er oprindeligt uddannet designer fra Stockholm Art School, hvilket hans minimalistiske butik bærer præg af. Jeg måtte naturligvis have en hårparfume ‘Mojave Ghost’ med hjem.

IMG_2460

Er man glad for hans dufte, er det værd at vide, at han faktisk har været involveret i tilblivelsen af ‘&other stories’ beautylinje, og man kan derfor finde bl.a. duftlys, der dufter ‘næsten’ som de originale Byredo-lys, men i en anden og mere prisvenlig kategori. &other stories ligger rundt om hjørnet på gågaden Biblioteksgatan, hvor man også finder alle de andre ‘highstreet’ mærker som Ralph Lauren, Hope, Filippa K osv. Priserne er som i DK eller en anelse højere!!

IMG_2469

Men der er meget mere at se, så vi fortsætter op ad Kungsgatan, forbi koncerthuset, hvor Nobelpriserne bliver delt ud hvert år 10. december og op til Granit, og derefter Hötorget. ‘Granit’ har jeg tidligere skrevet om, men jeg er stadig fascineret af, at ALT er hvidt, sort eller gråt, og helt, helt minimalistisk!

IMG_2486

Godt trætte vender vi så næsen mod vores hotel, og på hjemvejen støder vi på Urban Deli – et økologisk supermarked / restaurant / cafe. Vi vælger at tage lidt godt med hjem derfra og ‘picknicker’ på hotelværelset – for vi elsker at smide os på sengen med TV og total afslapning – men al deres lækre mad går også at spise på deres hyggelige restaurant.

IMG_2485

Lige ud for indgangen til ‘Urban Deli’ på Sveavägen blev Oluf Palme skudt 28. februar 1986, Det er i år 30 år siden, hvilket en mindeplade i fortorvet og blomster og lys husker os på. Trist! Jeg husker stadig chokket, da nyheden ramte os.

IMG_2473

Søndag går turen så ud til Djurgården og Rosendal Slot -og Trädgårdscenter. Det nemmeste er med sporvognen fra Norrmalmstorg til Valdemarsudde. Er man heldig, kan man kører i en af de ældre vogne, der også har cafe ombord.

IMG_2464

IMG_2466
Norrmalmstorg

Rosendals Trädgård har udover et havecenter også en hyggelig cafe i drivhusene, hvor de serverer sunde frokoster med salater og sandwiches – og super lækre hjemmebagte kager. Og det er tydeligt, at det er ét af stockholmernes foretrukne søndagsudflugts steder,  for her er fuldt med børn og barnevogne og hunde – eller joggere, der løber øen rundt, som Djurgården jo ligger på.

IMG_0611

På vejen hjem fra Djurgården går vi ad Strandvägen og kommer forbi Svensk Tenn, der også er et ‘must’ på listen. Jeg ønsker mig stadig en gul hørpude med de ikoniske elefanter eller en bakke med et NY kort. Og så er der lige tid til en kop kaffe på Kungsträdgården, inden bilen skal pakkes og vi vender næsen hjemad. Igen ALT for kort tid, for vi kom jo aldrig på ‘Söder’ eller Gamla Stan. Så det bliver næste gang.

FAKTA: Der er flere daglige fly til Arlanda fra København. Fra Arlanda kører Arlanda Expres ind til Central Stationen – ca. 20 minutter. Pris 280 SEK enkelt.

Men vi kører nu gerne i bil de ca. 625 km fra København. Det tager gerne 8 timer med små kaffepauser osv.

Vi boede på ‘Best Western Kom’ i Doebbelsgatan, men har tidligere benyttet ‘Hotel Diplomat’ på Strandvägen, eller ‘Strand Hotel / Radisson’ – begge kan varmt anbefales.

God fornøjelse, og jeg hører gerne om jeres små tips.

English recap: small tips on a weekend in Stockholm.

Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *