IMG_2018

Vi skulle sydpå på en lille cykletur langs Mosel, og havde besluttet at tage toget – det er der jo meget fornuft i – bæredygtighed taget i betragtning. (Jeg har tidligere skrevet om det, med at tage toget HER) .

Bestilte billetterne på nettet – det gik nemt, selvom det var ikke til at få liggevogn . . . de er åbenbart ophørt på de fleste strækninger – i alt fald København H /Trier. I stedet blev det til 1. Klasse: vi skulle jo langt – rigtig langt med et par stop og togskift undervejs, bl.a i Hamburg kl. 22.30. Men vi glædede os. Med madkurv, vin og glas pakket hjemmefra – det skulle blive en dejlig tur. Det var bare at nyde.

Og fint gik det ned gennem Sjælland. Eftermiddagssolen stod lavt over markerne, der strøg forbi, der var te og kaffe fra Starbucks og Chaplon i kupeen. Jo, det var rigtig 1. Klasse. Snart nærmede vi os Rødby. Tjuhej hvor det går!

”Ding dong” – den klassiske DSB lyd.

”På grund af tekniske problemer er det ikke muligt for toget at køre om bord på færgen. De rejsende bedes derfor tage al bagage og gå om bord. I Puttgarden vil et regionaltog køre Dem videre til Hamburg”!

Så myldrede vi ud med al gepäck. Op ad tre stejle trapper. Nej, det var ikke særligt nemt. En ældre kvinde var grædefærdig, men heldigvis var der et par hjælpsomme yngre mænd.

Og så sejlede færgen. Normal overfartstid 45 minutter, men den sejlede og sejlede, og lå stille og lå stille . . . i ca. 1½ time.

Hvordan skulle vi dog nå vores nattog i Hamburg?

I Puttgarden stod der ganske rigtigt et tog til Lübeck Hbf. Et Regional tog, som i ’at det stopper ved alle stationer’- tog. Togføreren var lidt forundret over folkevandringen fra færge til tog, og kendte i alt fald ikke til noget tog til Hamburg. Dette tog var det eneste, der ville komme her!

En gruppe yngre friske fyre, der skulle på ’by-tur’ i Hamburg, valgte at bestille en taxi, og tilbød plads, men vi valgte toget, sammen med en lille gruppe, vi var faldet i snak med. Det blev sådan en helt lille hyggelig rejsegruppe.

Så vi kørte til Lübeck. Og stoppede der. Og fandt et tog til Hamburg. Nu var klokken langt over, afgangs tidspunktet for vores nattog, og vi var stadig kun i Lübeck.

Og hvis I har orket at læse med hertil, så er det nu, at jeg siger ”Danke DB”:

Fremme i Hamburg omkring midnat ca. 2 timer forsinket, træder den tyske ’ordnung’ nemlig i karakter:

I toginformationen sidder et par kompetente kvinder: Finder hotel, bestiller taxi og booker nye billetter til næste morgen. Og inden for 30 minutter, er vi blevet kørt tværs gennem Hamburg, fået et varmt brusebad og ligger i rene senge med udsigt til dejlig morgenmad næste morgen. Uden beregning – naturligvis. Danke Deutsche Bahn!

Og så er det, jeg tænker: tænk hvis man var flygtning (vi så flere grupper undervejs). Det er hverdag for dem. Der er nok hverken hotel, morgenmad eller taxi uden beregning, men bare usikkerhed.

IMG_1936

Hvor er vi privilegerede!

Så der er god grund til at være taknemmelige.

DANKE!

 

Tekst og foto: Ida Seehusen, sixtyplusone

 

 

 

4 Comments on Danke Deutsche Bahn

 1. der for kører jeg ALDRIG med toget, der sker altid noget fuldstændigt uforudsigeligt, der gør hele rejsen til en besværlig og negativ oplevelse. Jeg har en veninde, der ville lade sine børnebørn opleve en togrejse CPQ- Roma, der var hverken spisemuligheder, sovevogne osv. Det var en oplevelse, men de tog flyet hjem fra Rom.

  • Kære Susi
   Tak for din kommentar – ja, det er en speciel oplevelse. Selv en tur hjem med S-toget fra Nørreport kan være en udfordring 😉

 2. Kære Ida
  Håber ikke, at du og din veninde får ret… Vi har lige booket togbilletter til Berlin og GLÆDER os til togturen med medbragt lækker mad og vin – og forhåbentlig en smuk julepyntet by, når vi når frem on time 🙂
  Kh Anne Mette

  • Kære Anne Mette,
   Tak for din kommentar. Jeg håber, I får en herlig tur til Berlin, der er jo så meget at se og nyde. Og selvfølgelig bliver togturen perfekt – eller uforglemmelig 😉
   Rigtig god tur og læs gerne mine blogindlæg om Berlin – måske får du nogle ideer til turen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *