DSC02137

De af jer, der kan huske lidt af jeres historieundervisningen, ved, at 6. JUNI 1944 eller D-DAG, som dagen for landgangen i Normandiet kaldes, er én af de store dage i fortællingen om 2. Verdenskrig og én af de afgørende handlinger, der førte til afslutningen på krigen i Europa i maj 1945.

DSC02177

Allierede tropper – fortrinsvis amerikanske, britiske og canadiske krydsede Kanalen tidligt om morgenen den 6.6.1944 i høj søgang og landsatte soldaterne på strandene under stærk beskydning af tyskerne med store tab (på begge sider) til følge.

Film som “Den Længste Dag” og  “Saving Private Ryan” og senere serien “Band of Brothers” beskriver det både grusomt og episkt.

Under indspilningerne  af “Saving Private Ryan”, blev Spielberg og Tom Hanks i øvrigt så facineret af historien, at de satte sig for, sammen at undersøge og fortælle den autentiske historien ved at følge et kompagni “Easy Compay” og krydsklippe med interviews med nogle af de mænd, der havde deltaget i D-Dag og Operation Overlord, som hele operationen blev kaldt (D-Day + 40 dage).

DSC02164

Mindesmærke for De danske Krigssejlerne på landevejen ved Utah Beach.

Danmark har aldrig været anerkendt som “Allieret” på trods af, at danske mænd og kvinder deltog på allieret side, især som søfolk, der, da Danmark blev besat, valgte at fortsætte med at sejle  under allieret flag. Disse Krigssejlere, som vi kalder dem, sejlede forsyninger over Atlanten i konvoj, under beskydning af torpedoer fra tyske U-både, der nådesløst jagtede dem. Mange mistede livet.

Også andre danskere meldte sig i allieret tjeneste og kæmpede på strandene i Normandiet.

DSC02203

Den canadiske krigskirkegård

Sidste år blev Danmarks indsats så endeligt anerkendt på baggrund af Krigsejlerne, og vi blev derfor inviteret til den store mindehøjtidelighed for 70 året for D-Dag i Sword Beach udenfor Caen i Normandiet. HM Dronningen deltog, og præsident Obama og præsident Hollande og den britiske dronning, og en masse andre – og så en lille dansk delegation med nogle af de få nulevende Krigssejlere, og repræsentanter fra den danske ambassade i Paris.  En utrolig, fantastisk oplevelse.

Igen i år  deltog vi, som officielle repræsentanter for Danmark, – dog uden HMD, og Danmark vil fremover blive inviteret, og Dannebrog veje med de 8 andre allierede landes flag på strandene i Normandiet.

DSC02213

Men det var en fantastisk oplevelse. (Og Liam, min søde mand, kørte konvoj – ‘ og det er slet ikke så nemt’ sagde de fra ambassaden, men han klarede det så fint).- Ja, sikke en oplevelse!

DSC02153

Og ja, det er ikke hver dag, at man får en tidligere ceremonimester til at rette på ‘mandens’ slip, der i dagens anledning, var udnævnt til chauffør!

English recap: D-Day ceremoni on Utah Beach and the Canadian cemetery in Courseulle-sur-Mere in June 2015.

 

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *