“- skovmærke her og jordbær gror – kuk, kuk, kuk, kuk faldera”

DSC01958

Det er ved at være sidste chance, men I kan stadig finde ‘skovmærken’ eller ‘bukkar’, som den også hedder, i skovbunden.
Man dufter den, før man ser den – en dejlig sød karamelagtig duft, som nyslået hø. Og pludselig så står de der, tæt i skovbunden med de fineste små hvide blomster.

Skovmærke blev i gamle dage brugt som ‘vejrvarsel’: man bandt kranse af den og lod dem tørre.  Når luftfugtigheden så stiger, udsender kransen sin dejlige duft.

DSC01967

De tørrede blade og blomster siges at være rigtig gode til at holde møl væk. Så gem tørrede bundter – gerne i en aflagt nylonstrømpe mellem dit fine undertøj eller blandt dine uld trøjer.

DSC01972

Eller prøv en dejlig ‘sommersnaps’ : læg et lille bundt ned i en flaske og hæld vodka eller Brøndum på. Vent ca 1 uge. Filtreres derefter og nydes. Har en himmelsk, dejlig sød og mild smag. Er bedst de første 4-8 uger.

Du kan også hakke lidt stængler og blomster og blande det i pandekagedejen. Men du skal ikke spise for store mængder, da den indeholder kumarin, duftstoffet, der er giftigt i store mængder.

God midsommer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *