Er netop hjemvendt fra en herlig veninde / kollegatur til Berlin med masser af indtryk og herlige oplevelser.

DSC02062

Og vi gjorde naturligvis alt det, 6 kvinder gør, når de er i Berlin på lang weekend: spiste store mængder af de tykke, hvide asparges, der skal nydes lige nu, drak coctails til 3€, og shoppede. Sad på hyggelige cafeer, og drak kaffe og spiste kæmpe kager på toppen af KaDeWe. Hoppede af og på U-Bahn og gik og gik og gik til vi segnede, og grinte så det var ved at gå galt. Alt det har masser af dygtige, unge bloggere allerede beskrevet til overflod. Læs fx her og her og her.

 

DSC01984

Men dét, Berlin også er, er, at den er ét stort mindesmærke for ubegribelig ondskab og et ufatteligt menneskesyn, en levende udstilling af den tyske befolknings meningsløse, kollektive skam – eller i værste fald fornægtelse.

DSC01990

Vi lagde naturligvis vejen forbi Holocaust Monumentet med de 2.711 sten monolitter ved Brandenburger Tor, monumentet for de 6 mill. dræbte europæiske jøder. Men vi gik også neden under, og så den lille gribende udstilling, hvor nogle af ofrenes livsforløb vises. I ”Familiernes Rum” ses fotos af glade familier, samlet til familiefest – det kunne være mine bedsteforældre og mor og far. Billedtekst: én søn overlevede!

I ”Navnenes Rum” oplæses navnene på de 6 mill. – det tager op til 7 år at være igennem listen, og det giver en fornemmelse af det ufattelige abstrakte tal seks millioner myrdede jøder er, (og homoseksuelle og romaer!) Som én af os sagde: her kommer man ikke ud, uden at tude!

DSC02040I kvarteret omkring Hackescher Markt – og sikkert også andre steder i byen – så vi, at nogle af brostenene var skiftet ud med små messing-sten med inskription: ’navn, født, deporteret til’ – altså her havde en navngivet jødisk person boet. Og der var mange.

Og som om det tyske folk ikke var blevet ramt nok: 13 august 1961 – nærmest over en nat – bliver Berlin muren rejst – af DDR kaldet en ’antifascistisk beskyttelsesmur’, og deler de næste 28 år byen i to helt forskellige verdener. Det er i MIN tid. Ufatteligt!

DSC02104

Igen undrer man sig over dette menneskesyn.

Hvis du er interesseret, så glem den turistede kulisse ved Check Point Chalie, men find hellere ned til Bernauer Strasse, Mindesmærket for Berlin Muren, hvor muren løb ned midt gennem gaden.

DSC02088

Dette ikoniske foto viser den 19 år gamle Conrad Schumann, der den 15. august var på vagt som østtyskgrænse politibetjent ved den netop påbegyndte Berlinmur. Da han fik muligheden, løb han med fuld fart og hoppede over afspærringen, der på det tidspunkt kun var et lavt pigtrådshegn, og ind I Vestberlin. Flugten blev filmet, og billederne gik Verden rundt.

DSC02083

Men overalt rundt om i Berlin er der stadig en del spor gemt – stykker af mur, der skal minde om, at ting kan ske – og de kan ske igen.

DSC02049

 

DSC02053

Om et par uger har vi valg herhjemme. Husk derfor at gå til valgurnerne den 18 juni og sæt dit kryds ved et parti, der vil arbejde for og tror på, at vi er ansvarlige mennesker, der gerne vil yde, det vi kan, at vi naturligvis vil støtte og hjælpe de svage, at vi er tolerante over for andre, også de, der søger hjælp udefra, men at demokratiet er det fundament, vi står på – og sådan et parti finder du både i rød og blå blok.

DSC02046

Men først og fremmest: husk at stemmme.

Fordi du kan!

For demokrati er ikke en selvfølge.

Desværre!

Fotos: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

(læg mærke til Berln #1: mon ikke der kommeren #2 også?)

2 Comments on Berlin #1

  1. Skønne, meget sigende fotos, virkelig til eftertanke . Berlin er altid en oplevelse med megen reflektion og man får en kulturindsprøjtning med kunst, musik, historie, jødisk, arabisk og ikke at forglemme, lækker mad og drikke. En tur til Berlin kan man leve højt på i lang tid efter.

    Susi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *