DSC01613At være gift med en halv-svensker kan have sine fordele. Én af dem er ’semlor’ eller ’festisdagsbullar’ – altså fastelavnsboller, som kommer i butikkerne i Sverige allerede lige efter jul – og fortsætter frem til påske. Og heldigvis, for de er bare noget af det lækreste: fyldt med kardemomme, marcipan og flødeskum, og knap så tunge som vores danske fastelavnsboller, der mere er en wienerbrødsbolle med creme og flødeskum..

I Sverige tager man sine semlor seriøst, og alle aviserne har afstemninger og tests om byens bedste. Længe var det ’Tössebakeriet’ i Stockholm, der løb af med sejren.

Min mand fortæller, at da han var barn, fik man semlor i en skål med varm mælk. Det synes jeg derimod ikke behøver prøves!

Så denne tirsdag, midt i vinterferien – og tæt på Fastelavn, får I så opskriften – og den er såmænd ikke meget anderledes end en almindelig rosinbolle – altså bortset fra, at der ikke er  rosiner i, men i stedet masser af kardemomme , og så fyldet – ’forstås’.

Semlor:

(Ca. 15 stk)

25 g gær

2 dl mælk

240 g hvedemel

80 g sukker

½ spsk grovmalet kardemomme

180 g hvedemel

½ tsk salt

80 g blødt smør

1 æg 

Marcipanfyld:

400 g marcipan

50 g hakkede mandler

¾ dl mælk

 Desuden ½ l piskefløde pisket til skum og lidt florsukker

 Opløs gæren i den fingerlune mælk og rør den med de 240 g hvedemel og sukkeret. (ca. 5 – 10 min. i røremaskine ved langsom hastighed)

Lad dejen hvile i ca. ½ time

Derefter tilsættes de resterende 180g mel, salt, smør og æg , og der æltes til dejen er glat og samlet (ca. 10 min. i røremaskinen ved middel hastighed)

Hviler igen i ca. ½ time

 

Formes til boller på ca. 50g og sættes på bagepapir på en bageplade. Dækkes til med et stykke plastfilm, for ikke at udtørre bollerne – og et viskestykke. Hæver i ca. 1 ½ time.

 Bages ved 200 grade i midten af ovnen i ca. 10 minutter – eller til bollerne er fint lysebrune.

Afkøles på bagerist.

Fyldet: Marcipanen røres med de hakkede mandler, og mælken tilsættes lidt efter lidt indtil marcipanmassen er blød og ’smørbar’.

 Piskefløden piskes til skum.

 Når bollerne er helt afkølede, skæres toppen af og lidt marcipanmasse sprøjtes /smøres på, derefter flødeskummet – i bedste Blomsterberg-stil , hvis man har en sprøjtepose, ellers lægges det bare på med en ske – det smager lige godt!

Til sidst lægges ’hatten’ på og florsukker drysses over med en lille sigte.

 “Smakligt måltid”– som de siger ’hinsidans’!

Foto: Ida Seehusen

 

 

 

 

3 Comments on Semlor – fastelavnsboller på svensk

  1. Helt enig – her en lille hyggelig film, bagning af semlor og servering med mælk… tror også jeg foretrækker dem uden.

    ttps://vimeo.com/57946750

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *