Kategori: opskrifter

Raw grød

Jeg kan ikke lade være med at blive hængende lidt i det her morgenmads-tema med chiafrøene.

IMG_2501

 

Jeg elsker morgemad, og skulle jeg vælge bare ét måltid om dagen, så skulle det være morgenmad. Jeg kan faktisk gå i seng om aftenen og ligge og glæde mig til næste morgen. Til en stor, dampende kop te, dagens avis, lidt frisk frugt og så en skål med et eller andet godt. Som fx chiapudding eller nu denne ‘raw grød’, som lige nu er min store passion.

Det er snyde nemt – og forhåbentligt også super sundt:

Til én portion:

1 spsk chiafrø                                                                                                                                                                2-3 spsk grovvalsede havregryn                                                                                                                                 1 tsk crunchy peanutbutter                                                                                                                                              ca. 150 ml mandelmælk eller havremælk

Det hele røres godt sammen og står natten over i køleskabet.

Når jeg skal spise ‘grøden’, topper jeg op med lidt ‘rårörda lingon’ – tyttebær rørt med lidt rørsukker. Deres ‘tardiness’ – sødmen med den let bittre eftersmag klæder grøden så fint.

Naturligvis er alle ingredienser økologiske!

Bon appetit – eller rettere ‘ Bon jour’!

Chia pudding

DSC03020

Enhver sundheds-blogger med respekt for sig selv skriver om chia-frøenes fortræffeligheder. ‘Super Food’ kaldes de små frø, der, når de bliver lagt i en væske udvikler en slags gelehinde, og  minder derfor mest af alt om frøæg inden de bliver til haletudser!

Smager chia frø af noget? – overhovedet ikke. De er faktiske ret uinteressante, hvis ikke det netop var deres fantastisk indhold af alt muligt godt, der gør dem spiselige: de er fulde af antioxidanter og proteiner, omega-3 fedtsyrer og masser af fibre.

Jeg har forsøgt mig med mange opskrifter, men fandt så på at blande frøene med mandelmælk og blåbær – og troede  naivt, at det var min helt egen opfindelse, men både Nigella Lawson og Sarah Britton fra ‘My New Roots’, har opskrifterne. Hmm. Men her er så min udgave, som vi spiser næsten dagligt om morgenen – og føler os dejligt mætte langt op ad formiddagen:

Til et lille glas:

2 tsk chiafrø, fyld op med mandelmælk, rør rundt. Hæld en spsk ( gerne frosne) blåbær i, og lad stå natten over i køleskab. Spises med et drys kardemomme – blåbær og kardemomme klæder hinanden ufatteligt godt. Man behøver ikke sukker, da mandelmælken indeholder lidt i forvejen, men vil man gerne have lidt sødme, er ahornsirup fint eller et drys rørsukker.

Velbekomme!

 

Cheesecake med friske bær

Der har været lidt stille, her på bloggen – jeg har simpelthen haft alt for travlt med alt muligt andet, så jeg lægger lidt forsigtigt ud med en nem og hurtig opskrift på en herlig frisk cheesecake.

IMG_0038

Jeg holder uendeligt meget af cheesecake – den gode blanding af den lidt søde og syrlige ‘ostecreme’, den friske frugt, og så den lidt tunge bund af ‘digestive’ kiks og smør. Her har jeg tilsat en håndfuld groft hakkede ristede hasselnødder, der giver lidt ekstra ‘crunch’.

Start med at tænde ovnen på 150 grader, og læg et lag bagepapir i bunden af en springform.

Base:

175 g søde havrekiks af digestive-typen

50 g smeltet smør

50 g groft hakkede hasselnødder

Fyld:

200 g Philadelphia ost eller anden frisk ost.

200 g fromage frais eller 9% creme fraiche

3 æg

175 g sukker

50 g hvid chokolade

Pynt:

500 g jordbær eller en blanding af jordbær og blåbær.

Bunden: Jeg bruger en foodprocessor, hvor jeg først hakker kiksene lidt groft, og hælder derefter hasselnødderne, der har været ristet på en varm pande, i skålen og giver dem et par omgange sammen med kiksene. Det hele må godt være lidt groft. Blandes med den smeltede smør.

Kiksemassen hældes over i springformen, presses lidt ned, og sættes i køleskabet mens fyldet laves.

I foodprocessorens skål blandes frisk ost, fromage frais, æg og sukker. Køres et par omgange eller piskes sammen i en stor skål. Groft hakket hvid chokolade vendes i.

Fyldes hældes forsigtigt over kiksebasen i springformen og sættes i midten af den forvarmede ovn. Bages i ca. 30 minutter – indtil den er lidt fast i midten. Sluk for ovnen, men lad kagen blive stående med ovndøren på klem, til den er helt kold – det gør, at overfladen ikke ‘krakelerer’.

Flyt cheesecake over på et fad, og pynt med bærene – og evt. et par små stedmorblomster eller andre spiselige blomster.

Bon Appetit!

My Guilty Pleasure!

Kort før påske fik vi anbefalet en kageforretning i Skt. Peder Stræde, og hvilken kageforretning: Dessertdragens Kageværksted, drevet af tre super dygtige, passionerede kagedamer.

DSC01825

På en uge var vi forbi TO gange – og det kostede os en mindre formue, men vi kunne slet ikke holde os fra deres kunstværker, der smager, som kun en kage i himlen kan smage. Om det så er helt almindelige rabarbertærter eller hindbærsnitter, så er de fyldt med smør og sukker og vanilje og alt muligt andet godt, men kun godt. Ingen tilsætningsstoffer.

Vi er totalt faldet for Cannelle Bordelaise – de lidt svampede, karameliserede kager med rom, vi ellers kun har smagt i det sydlige Frankrig omkring Bordeaux, hvor de bliver bagt i de smukkeste kobberforme – deraf navnet ‘Bordelaise’. Og de smager – her i København – helt autentisk.

Nu håber jeg ikke, vi bliver uvenner, fordi jeg lokker jer i uføre, hvis vejen gå forbi Skt. Peder Stræde 26 – I er advaret!

DSC01856

Dessertdragens Kageværksted

Og – NEJ – jeg er ikke sponseret – desværre!

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Aarstiderne på Krogerup

 

Mange af jer abonnerer nok på én af de gode kasser fra Aarstiderne fyldt med en mangfoldighed af grøntsager og frugt eller en mixkasse med kød og grønt og andet inspirerende og lækkert.

DSC01703

Vi gør det selv  i perioder, men melder så fra, fordi vi ikke altid får brugt alle de pudsige knolde og blade, selvom de er frygteligt fristende.

Undskyldningen er, at vi ikke lige har tid i køkkenet.

DSC01706

Men vidste I, at Aarstiderne også sælger ud af deres ugekasse fredag – mandag i deres gårdbutik på Krogerup Gods, blot et langt stenkast fra Louisiana i Humlebæk?

DSC01704

Så går turen op til kunst og kultur, er det nærliggende at lægge vejen forbi Aarstiderne også.

DSC01702

Aarstidernes Gårdbutik

ADRESSE

Krogerup Avlsgaard
Krogerupvej 3
3050 Humlebæk

ÅBNINGSTIDER 2015

Torsdag: 13-18
Fredag: 13-18
Lørdag: 10-15
Søndag: 10-15
Mandag: 13-18 (outlet – vi sælger resterne til ekstra gode priser)

Mandag er “outlet”-dag, dvs. friske restvarer til ekstra gode priser. Der vil oftest være færre varer mandag end fredag og i weekenden.
DSC01709Dagens tips – og god fornøjelse!

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone

 

 

Så lykkedes det!

 

IMG_0037

’Åhh nej, er du én af de der bloggere, der tager billeder og skriver, hver gang de har bagt en bolle?’, spurgte en veninde, da jeg fortalte, at jeg var begyndt på en blog.

Overhovedet ikke . . . . øh, men det gør jeg jo.

Og jeg har jo tidligere fortalt om mine skærmydsler med bagning, efter jeg fik en fantastisk bog: ’Det Perfekt Brød’ af Martin Johansson,

DSC01669 hvilket medførte, at jeg investerede i en mega køkkenmaskine.

Men nu lykkedes det så. At bage sublime Emmerys boller, noget så nemt for ingen penge. Jeg fulgte denne lille film fra You Tube som Merete Stæhr-Nielsen har lavet ,sådan nogenlunde da:

DSC01674

I skal bruge:

5 dl koldt vand

1 dl surdej

10 g økogær

15 g havsalt

150 g grovmel – økologisk.

400 g hvedemel – økologisk

Surdej: ja, I kan lave den selv, og det tager op til en uge. (Den lille film fortæller hvordan). Eller I kan købe den færdig hos Claus Meyer eller hos Emmerys, der også har den af og til.

I den lille film på You Tube går man meget op i, at melet er fra fx Bornholm’s Valsemølle, men jeg har nu bare brugt almindeligt økologisk mel. Det er dog vigtigt, at mængden af grovmel – i mit tilfælde rugmel – aldrig overstiger 25% af den samlede melmængde.

Det hele måles nøjagtigt af og hældes i skålen. Køkkenmaskinen med dejkrog kører først med langsom fart og efter et par minutter øges hastigheden til ’hurtig’.

Der røres i 10 minutter, og så sker miraklet: det, der først lignede melklister samler sig efterhånden og forlader siderne på skålen. Mageløst!

Så skal dejen hæve i ca 24 timer koldt. Enten i skålen med låg (det brugte jeg), men hardcore bagere bruger en plastikbøtte, der kan rumme 4 liter.

Efter 24 timer – måske lidt mindre, hvis skålen har stået ude i køkkentemperatur – hældes dejen ud på et godt meldrysset bord, og deles i ca 10 stykker – vippes op med et par bagespartler på en bageplade med bagepapir og sættes i en meget varm ovn 250gr. Bages i ca 15 minutter, men hold øje!

Pris pr bolle: max 75 øre!

Og nu lover jeg, at der ikke kommer flere brødopskrifter, men måske en lille kage i ny og næ.

God fornøjelse.

Foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

 

 

Semlor – fastelavnsboller på svensk

 

DSC01613At være gift med en halv-svensker kan have sine fordele. Én af dem er ’semlor’ eller ’festisdagsbullar’ – altså fastelavnsboller, som kommer i butikkerne i Sverige allerede lige efter jul – og fortsætter frem til påske. Og heldigvis, for de er bare noget af det lækreste: fyldt med kardemomme, marcipan og flødeskum, og knap så tunge som vores danske fastelavnsboller, der mere er en wienerbrødsbolle med creme og flødeskum..

I Sverige tager man sine semlor seriøst, og alle aviserne har afstemninger og tests om byens bedste. Længe var det ’Tössebakeriet’ i Stockholm, der løb af med sejren.

Min mand fortæller, at da han var barn, fik man semlor i en skål med varm mælk. Det synes jeg derimod ikke behøver prøves!

Så denne tirsdag, midt i vinterferien – og tæt på Fastelavn, får I så opskriften – og den er såmænd ikke meget anderledes end en almindelig rosinbolle – altså bortset fra, at der ikke er  rosiner i, men i stedet masser af kardemomme , og så fyldet – ’forstås’.

Semlor:

(Ca. 15 stk)

25 g gær

2 dl mælk

240 g hvedemel

80 g sukker

½ spsk grovmalet kardemomme

180 g hvedemel

½ tsk salt

80 g blødt smør

1 æg 

Marcipanfyld:

400 g marcipan

50 g hakkede mandler

¾ dl mælk

 Desuden ½ l piskefløde pisket til skum og lidt florsukker

 Opløs gæren i den fingerlune mælk og rør den med de 240 g hvedemel og sukkeret. (ca. 5 – 10 min. i røremaskine ved langsom hastighed)

Lad dejen hvile i ca. ½ time

Derefter tilsættes de resterende 180g mel, salt, smør og æg , og der æltes til dejen er glat og samlet (ca. 10 min. i røremaskinen ved middel hastighed)

Hviler igen i ca. ½ time

 

Formes til boller på ca. 50g og sættes på bagepapir på en bageplade. Dækkes til med et stykke plastfilm, for ikke at udtørre bollerne – og et viskestykke. Hæver i ca. 1 ½ time.

 Bages ved 200 grade i midten af ovnen i ca. 10 minutter – eller til bollerne er fint lysebrune.

Afkøles på bagerist.

Fyldet: Marcipanen røres med de hakkede mandler, og mælken tilsættes lidt efter lidt indtil marcipanmassen er blød og ’smørbar’.

 Piskefløden piskes til skum.

 Når bollerne er helt afkølede, skæres toppen af og lidt marcipanmasse sprøjtes /smøres på, derefter flødeskummet – i bedste Blomsterberg-stil , hvis man har en sprøjtepose, ellers lægges det bare på med en ske – det smager lige godt!

Til sidst lægges ’hatten’ på og florsukker drysses over med en lille sigte.

 “Smakligt måltid”– som de siger ’hinsidans’!

Foto: Ida Seehusen

 

 

 

 

Nu sner det . . .

DSC01561

Kan I huske den gamle sang, der går på melodien ’A-tisket a-tasket’ – med Ella Fitzgerald:

“Nu sner det, nu sner det 

Jeg ligger her og ser det

Hver eneste gang jeg får en streg

og næse på

Så sner det!”

 Det er lige sådan det er. Jeg troede ellers, at jeg var blevet alt for gammel til en helt almindelig, ordinær forkølelse.

Sådan én af slagsen, hvor man sveder, og kun har lyst til te, ostemadder, krimi og fødderne op i sofaen. Og når man efter en uge på langs, står op, har man taget to kilo på . Altså ikke én af den slag , hvor man møder på arbejde ’æterisk og et par kilo lettere’.

Men nu har jeg fundet voksenmedicinen her  hos Joy The Baker –  en god variant af ’hostesaft og honningmælk’. Den er dejlig frisk og rigtig god for halsen med masser af C vitamin og ingefær, der både modvirker betændelsestilstande og virker slimløsende.

 DSC01557

 Citruslimonade med ingefær og krydderier

Saften af 2 citroner og 2 appelsiner

½ l vand

2 spsk. Honning – eller efter smag

5 hele nelliker

3 kardemomme kapsler

1 stang hel kanel ca. 5 cm

en ’tommeltot’ ingefær – skrællet og hakket groft.

Evt. lidt spiritus: bourbon, rom eller andet.

 DSC01558

Varm krydderierne langsomt op med halvdelen af vandet og lad det trække i 15 min.

Bland saften af citronerne og appelsinerne og hæld resten af vandet i.

Filtreres og hældes på en kande, der sættes i køleskabet.

Drikkes med masser af is (+evt. et lille skvæt bourbon – for bourbon er altid godt – ikke sandt?)

  • men smager også rigtig fint uden.

 DSC01569

God Bedring!

Foto: Ida Seehusen

 

 

 

 

 

 

Nytårsforsæt? – nej tak

DSC01449

Jeg indledte det nye år med IKKE at have nogle nytårsforsæt ud over, at være ærlig og tro mod mine holdninger, at være stærk nok til at kunne sige fra overfor uretfærdigheder og at passe på mine omgivelser, mig selv og mine nære og fjerne.

Mit nytår startede jo faktisk også allerede 1. november, hvor jeg sagde farvel til alt det trygge – fast arbejde og faste mødetider, gode kolleger osv for at kaste mig ud i en tilværelse uden sikkerhedsnet – nå ja ud over en god pension, og det er jo heller ikke så ringe endda, men altså en hverdag, jeg selv skal udfylde og planlægge – og DET er spændende.

Men hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg også en forventning til nu hvor tiden er til det, at jeg kan leve lidt sundere – mere grønt, mere yoga og alt det der . . .
Og bage! jeg fik en super bagebog Det Perfekte Brød af Martin Johansson af en sød kollega i afskedsgave ( tak Lisbeth) – og den er så ‘himla’ besværlig, at man nærmest skal starte mindst tre dage før man har det færdige brød – og nu har jeg så tiden til det. Og måtte desuden investere i en køkkenmaskine – næ, næ ikke én af de der smarte Kitchen Aid, der pynter så fint på køkkenbordet, men en gedigen Kenwood Major Titanium mv. Og den kan ælte, skal jeg hilse og sige.

Og hvad har jeg så bagt?
Ja, det er naturligvis blevet til at par brød med grovmel og andet fornuftigt, men størst succes er nu ‘Banan-Dadel Muffins’ fra Gwyneth Paltrow’s ‘It’s All Good’ .

Selvom smukke, smukke Gwyneth Paltrow lever sundt – sådan rigtig, rigtig sundt: ingen laktose, intet gluten osv., har jeg valgt at ‘omskrive’ opskriften til almindeligt dansk køkken – og I får den her – men I kan naturligvis erstatte hvedemel med glutenfrit og mælk med sukkerfri mandel-/ rismælk:

BANAN-DADEL MUFFIN

1/2 l hvedemel
2 tsk bagepulver
lidt salt
2 overmodne mosede bananer
125 ml rapsolie
160 ml ahornsirup eller lys sirup
160 ml mælk
8 tørrede dadler – groft hakkede
1 kop græskarkerner groft hakkede
lidt vaniljesukker

Tænd ovnen på 200 gr – og sæt 12 muffinsforme i en muffinbakke.

Bland mel, bagepulver, salt og vaniljesukker i en skål for sig.
Mos bananer og rør dem med olie, sirup og mælk – gerne i en røremaskine
Tilsæt de tørre ingredienser – og rør godt.
Tilsæt tilsidst dadler og græskarkerner.
Hældes i formene og bages i ca 20 – 25 minutter.

foto: Ida Seehusen, sixtyplusone.dk