Kategori: city guides

Paris – 24 timer!

IMG_2669

Vi har netop været et par dage i Paris, og selvom det var mest arbejdsrelateret, nåede vi da at få hele 24 timer – helt blanke uden agenda, inden vi skulle retur til Charles de Gaulle.

Vi har været i Paris rigtig mange gange, og da vi var unge, boede vi gerne i 6. arr. i kvarteret omkring Rue Jacob og Rue Buci, men de senere år er vi begyndt at flytte lidt mere rundt, for når vi kun er her kort, er det lidt sjovere at se noget nyt. Så jeg har boede tæt på Saint Martin kanalen og Gare de Nord, sidste år ved Marais og i år var det så 1. arr. lige over for Louvre.

Men 24 timer! – Hvordan skal de timer  så udnyttes?

Liam, der jo er en ihærdig tennisspiller, ville straks til Uniqlo – det japanske svar på H&M, der bl.a. var de første med de tynde dunjakker i 1000 farver, men også meget andet. Djokovich spiller i Uniqlo, så Liam tænkte, at det ville styrke hans i forvejen ‘dræbende’ baghånd, hvis han også fik sådan et sæt. Så første stop var Uniqlo på Rue Scribe ved Operaen.

IMG_2665

Lige ved siden af ligger Galleri Lafayettes madtempel, så vi forsynede os med sandwiches, frugt og andet godt take-away og gik ned og satte os på de pudsige poetiske stole under træerne i  Palais Royale’s have og nød stilheden.

IMG_2656

Og aftenen gik med en tur langs (den stadig næsten oversvømmede) Seine og moules på en nærliggende restaurant.

IMG_2670

Næste dag gik alt for hurtigt, men jeg måtte forbi Merci på 111 Boulevard Beaumarchais efter linned servietter og andre helt ‘uundværlige småting’ ;-). I den lille forgår står deres fine røde Fiat 500.

IMG_2678

Ved siden af ligger en anden fin cafe / foodstore  “Maison Plisson” – her tror jeg vi skal have frokost næste gang, men nåede det ikke nu, så det bl bare til en kop expresso.IMG_2686

IMG_2682

På tilbagevejen gik det ned ad Rue Saint Honore med deres gode ‘duft-butikker’: Fragonard, Jo Malone og Aesop – og blomster.

IMG_2664Og så var det desværre tid til at sige farvel til Paris – og  à bientôt næste år!

IMG_2672

Tekst og foto (iPhone) Ida Seehusen

Aesop

I sidste uge åbnede ‘Aesop’ deres egen butik på Værnedamsvej i København. Og det blev naturligvis fejret flot med cocktails og crustinis og masser af folk.

DSC03084

Aesop er et australsk mærke, der siden 1987 har udviklet gode ting til hud og hår og krop med udgangspunkt i plantebaserede ingredienser.

Jeg er rigtig glad for Aesop, og er gerne forbi én af deres butikker, når jeg besøger Berlin eller Paris. For selvom det har været muligt at købe deres dejlige cremer herhjemme hos Holly Golightly, er det nu noget særligt at være et sted, hvor de i den grad véd, hvad de taler om.

Men når jeg nu også er så specielt glad for netop Aesop, så skyldes det deres tilgang til hudpleje: de naturlige ingredienser lover ikke mere end at de fugter og giver næring. ikke noget med ’20 år yngre på to uger’. De nævner faktisk overhovedet ikke ‘alder’ – for er der noget, der generer mig, er det betegnelsen ‘anti-age’. Sig mig: hvorfor er vi så meget ‘anti’ mod alderdommen. Nej, her handler det om’ nourish’ og ‘moisturising’ og ‘refresh’.

Lige nu er jeg rigtig glad for  ‘Parsley Seed Anti-Oxidant Facial Treatment’ – en olie, som jeg bruger et par dråber af dagligt – enten aften eller morgen. Og min øjne, der er sarte som bare pokker, renses med ‘Remove’, der klarer selv den mest genstridige vandfaste mascara.

Og så har jeg altid gang i to håndcreme ad gangen: én ved mit skrivebord og én i tasken. De lugter himmelsk og ‘naturligt’, og fugter godt uden at fedte – ‘Reverence Aromatic Hand Balm’.

aesop_forside

Aesop Værnedamsvej.

Dette indlæg er IKKE sponseret – desværre.

Foto: Aesop og Ida Seehusen

Stockholm weekend!

DSC00938

Stockholm er én af mine absolut favorit byer. Jeg ved ikke helt hvad det er: om det er lyset, vandet eller luften deroppe, der blot virker renere og friere. Men det hænger nok også sammen med, at vi i familien har haft og stadig har en særlig tilknytning til byen: min mand boede en stor del af sin ungdom deroppe og hans familie er stadig i Stockholm, mine forældre mødte hinanden i svingdøren på NK under Besættelsen, hvor de begge var flygte fra Danmark pga illegalt arbejde, og vores søns første ansættelse som nyuddannet arkitekt var i Stockholm. Og så var én af mine første rejseartikler til Alt for Damerne  ‘Jul i Stockholm’. Så, jo, Stockholm har en særlig plads i vores hjerte.

Desværre kommer vi der alt for sjældent.  Er vi der blot en weekend bevæger vi os ikke meget uden for Østermalm og Vasastaden, for her er rigeligt, og der er også altid et par faste steder vi SKAL se, men vi opdager da også gerne nye kroge af  byen.

Så en weekend kunne se således ud:

Fabrique sthlm

Lørdag starter vi med kaffe og ‘bulla’ på Fabrique. Bagerierne ligger flere steder (bl.a. her på Drottninggatan – og nu også i London!), og laver rustikt stenovnsbagt brød og lækre kardemummesnurrer.

Således mætte og styrkede begiver vi os så ud i byen ned ad Drottninggatan, der er dekoreret med Strindberg citater:

Børn må jeg have, for unde børn kan jeg ikke ånde.
“Børn må jeg have, thi uden børneskrig kan jeg ikke ånde”

På Mäster Samuelsgatan dukker en helt ny butik op, der kun handler med ‘müsli’. Müsli og grødblandinger i alle afskygninger og smage, Vi købte ikke noget, men sjov så den ud.

IMG_2457

Skråt over for ligger Byredo, Ben Gorham’s duftunivers. Jeg er vild med hans duftlys ‘Biblioteque’ og bruger også gerne parfumen ‘1996’ bag ørerne. Ben Gorham er oprindeligt uddannet designer fra Stockholm Art School, hvilket hans minimalistiske butik bærer præg af. Jeg måtte naturligvis have en hårparfume ‘Mojave Ghost’ med hjem.

IMG_2460

Er man glad for hans dufte, er det værd at vide, at han faktisk har været involveret i tilblivelsen af ‘&other stories’ beautylinje, og man kan derfor finde bl.a. duftlys, der dufter ‘næsten’ som de originale Byredo-lys, men i en anden og mere prisvenlig kategori. &other stories ligger rundt om hjørnet på gågaden Biblioteksgatan, hvor man også finder alle de andre ‘highstreet’ mærker som Ralph Lauren, Hope, Filippa K osv. Priserne er som i DK eller en anelse højere!!

IMG_2469

Men der er meget mere at se, så vi fortsætter op ad Kungsgatan, forbi koncerthuset, hvor Nobelpriserne bliver delt ud hvert år 10. december og op til Granit, og derefter Hötorget. ‘Granit’ har jeg tidligere skrevet om, men jeg er stadig fascineret af, at ALT er hvidt, sort eller gråt, og helt, helt minimalistisk!

IMG_2486

Godt trætte vender vi så næsen mod vores hotel, og på hjemvejen støder vi på Urban Deli – et økologisk supermarked / restaurant / cafe. Vi vælger at tage lidt godt med hjem derfra og ‘picknicker’ på hotelværelset – for vi elsker at smide os på sengen med TV og total afslapning – men al deres lækre mad går også at spise på deres hyggelige restaurant.

IMG_2485

Lige ud for indgangen til ‘Urban Deli’ på Sveavägen blev Oluf Palme skudt 28. februar 1986, Det er i år 30 år siden, hvilket en mindeplade i fortorvet og blomster og lys husker os på. Trist! Jeg husker stadig chokket, da nyheden ramte os.

IMG_2473

Søndag går turen så ud til Djurgården og Rosendal Slot -og Trädgårdscenter. Det nemmeste er med sporvognen fra Norrmalmstorg til Valdemarsudde. Er man heldig, kan man kører i en af de ældre vogne, der også har cafe ombord.

IMG_2464

IMG_2466
Norrmalmstorg

Rosendals Trädgård har udover et havecenter også en hyggelig cafe i drivhusene, hvor de serverer sunde frokoster med salater og sandwiches – og super lækre hjemmebagte kager. Og det er tydeligt, at det er ét af stockholmernes foretrukne søndagsudflugts steder,  for her er fuldt med børn og barnevogne og hunde – eller joggere, der løber øen rundt, som Djurgården jo ligger på.

IMG_0611

På vejen hjem fra Djurgården går vi ad Strandvägen og kommer forbi Svensk Tenn, der også er et ‘must’ på listen. Jeg ønsker mig stadig en gul hørpude med de ikoniske elefanter eller en bakke med et NY kort. Og så er der lige tid til en kop kaffe på Kungsträdgården, inden bilen skal pakkes og vi vender næsen hjemad. Igen ALT for kort tid, for vi kom jo aldrig på ‘Söder’ eller Gamla Stan. Så det bliver næste gang.

FAKTA: Der er flere daglige fly til Arlanda fra København. Fra Arlanda kører Arlanda Expres ind til Central Stationen – ca. 20 minutter. Pris 280 SEK enkelt.

Men vi kører nu gerne i bil de ca. 625 km fra København. Det tager gerne 8 timer med små kaffepauser osv.

Vi boede på ‘Best Western Kom’ i Doebbelsgatan, men har tidligere benyttet ‘Hotel Diplomat’ på Strandvägen, eller ‘Strand Hotel / Radisson’ – begge kan varmt anbefales.

God fornøjelse, og jeg hører gerne om jeres små tips.

English recap: small tips on a weekend in Stockholm.

Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

 

 

 

Malmø – igen

IMG_2334Selvom I allerede har hørt om  Malmø – jeg er jo ret vild med at tage derover på en smuttur, så er jeg nødt til at tippe om denne nye butik på gå-gaden Södra Förstadsgatan næsten oppe ved Trianglen. “AB Småland” hedder den.

IMG_2333

Et ret specielt koncept. der er både butik med tøj, ting til huset, blomster, en lille cafe, men ikke mindst det helt særlige: et værksted, hvor der jævnligt holdes workshops. I december har det været muligt at være med på at lave juleuroer i avispapir, eller pudsige opsatser af gamle kopper og tallerkener. For ganske få penge, køber man (genbrugs-) materialet og får en fin instruktion.

IMG_2325

De er altså værd at holde øje med!

I kan læse mere HER!

IMG_2327 IMG_2330Beklager den dårlige billedkvalitet – det gik hurtigt med iPhonen og armen fuldt med pakker og tasker.

God Fredag!

Postkort fra Sydafrika

IMG_2111

Ja, det er næsten uartigt, at vise lidt fra vores tur til Sydafrika, med sol og sommer, som det jo er dernede lige nu, i forhold til vores grå og blæsende december.

DSC02725

Men altså. Det var naturligvis fantastisk. Og vi så alt det, vi have ønsket os – og mere til: ’The Big Five’ dvs løve, vandbøffel, elefant og næsehorn (undtagen leopard) i Kruger National Park, + en masse andre dyr. Zebraer, kuduer og impalaer i massevis. Flodheste, giraffer og krokodiller osv osv. Betagende.

IMG_2176

Vi besøgte vingårde og smagte dejlig vin. Så hvaler, sæler og pingviner.

Men det, der kryber allermest ind under huden på én, er nok historien. Historien om undertrykkelse og apartheid. Om Mandelas og ANC’s kamp for retfærdighed og retten til uddannelse. Om den 13 årige Hector Peterson i Soweto, der blev skudt af politiet, fordi han sammen med sine kammerater demonstrerede imod den nye lov, der dikterede, at eleverne 14 dage inden deres afsluttende eksamen pludselig skulle gå til prøve på ’afrikaansk’ i stedet for engelsk, som var det sprog, de var blevet undervist i.

IMG_2271

Mandelas celle i 18 år

Så naturligvis sluttede vi af i Cape Town med at sejle ud til Robben Island, hvor Mandela sad fængslet 18 år ud af de 27, han var frihedsberøvet, sammen med de mange andre ’frihedskæmpere’. Fængslet er i dag et museum for kampen mod apartheid, og det er tidligere fanger og fangevogtere, der viser rund.

IMG_2268

På vej ud til Robben Island fra Cape Town medTaffelbjerget.

Besøget bandt en fin sløjfe på alle vores oplevelser i et stort og smukt land.

English recap: We have just returned from South Africa, full of fantastic experiences. Kruger National Park with the Big Five, lovely wine in det southern part, but most of all the History. The history about the struggle for justice and education, away from apartheid. An amazing country.

New York

Åhh, hvem der var i New York lige nu.

201611_demp04_01_PH127817

New York i oktober er varm æblecider fra Farmers Market på Union Square en lørdag formiddag.

En løbetur i Central Park under de brune, orange og røde trækroner.

Stille jazz på en cafe med masser af god kaffe, pumpkin pie, og John Coltrane og Bill Ewans i ørerne.

Kigge på bøger i byens små boghandlere i Williamsburg.

Eller bare ‘være’.

Men ak, jeg må nøjes med at drømme og nyde Manhatten på kortet fra IKEA til bare 59 kr.

Ida Seehusen / foto IKEA

Kinfolk Home

Var til lanceringen af Kinfolk’s nye bog “Kinfolk Home – interiors for slow living” i går.

IMG_2038

Lanceringen foregik i design / arkitektfirmaet Frama’s stemningsfulde lokaler. De holder til i et nedlagt apotek i indre København , og som alt, hvad Frama rører ved, var det en fin og stilfuld affære.

IMG_2032

– selv de delikate småting til at spise, blev serveret på fine, enkle japanske ‘pap’ krus og tallerkener.

IMG_2034

og rundt om stod de smukkeste efterårs buketter – er her lidt slørede, men tro mig: de var smukke!

Jeg fik en lille snak med én af Kinfolk’s folk (!), der fortalte, at de åbner kontor i København. Og det bliver spændende at følge.

IMG_2035

Nu glæder mig til at en stund i sofaen med bogen og en kop te, for selvfølgelig måtte jeg da have et eksemplar med hjem!

Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Søndag!

DSC02560

Søndag og brunch i København – det lyder jo dejligt. Men for pokker, hvor kan det også være en trist sag med alt for megen miskmask på tallerkenen. Sådan en af slagsen fik vi i formiddags. Vi havde ellers glædet os til en søndag formiddag på Vesterbro: en hyggelig cafe med masser af god stærk kaffe, aviser og måske lidt stille jazz i ørene og derefter en gåtur rundt i byen.  Men sådan blev det ikke. Jeg vil undlade at skrive, hvor vi var – det er for tarveligt, men blot understrege endnu engang, at i mine øjne er Brunch lidt opreklameret.

Især når jeg aller helst bare vil have et stykke rugbrød med ost, gerne vesterhavsost og en skål skyr med frisk frugt og nødder,  og så kaffe. Masser af god kaffe.

I får nu alligevel et billede fra Vesterbro – for på trods af den elendige mad, fik vi nu alligevel en fin lille tur rundt !

Go’ søndag!

Danke Deutsche Bahn

IMG_2018

Vi skulle sydpå på en lille cykletur langs Mosel, og havde besluttet at tage toget – det er der jo meget fornuft i – bæredygtighed taget i betragtning. (Jeg har tidligere skrevet om det, med at tage toget HER) .

Bestilte billetterne på nettet – det gik nemt, selvom det var ikke til at få liggevogn . . . de er åbenbart ophørt på de fleste strækninger – i alt fald København H /Trier. I stedet blev det til 1. Klasse: vi skulle jo langt – rigtig langt med et par stop og togskift undervejs, bl.a i Hamburg kl. 22.30. Men vi glædede os. Med madkurv, vin og glas pakket hjemmefra – det skulle blive en dejlig tur. Det var bare at nyde.

Og fint gik det ned gennem Sjælland. Eftermiddagssolen stod lavt over markerne, der strøg forbi, der var te og kaffe fra Starbucks og Chaplon i kupeen. Jo, det var rigtig 1. Klasse. Snart nærmede vi os Rødby. Tjuhej hvor det går!

”Ding dong” – den klassiske DSB lyd.

”På grund af tekniske problemer er det ikke muligt for toget at køre om bord på færgen. De rejsende bedes derfor tage al bagage og gå om bord. I Puttgarden vil et regionaltog køre Dem videre til Hamburg”!

Så myldrede vi ud med al gepäck. Op ad tre stejle trapper. Nej, det var ikke særligt nemt. En ældre kvinde var grædefærdig, men heldigvis var der et par hjælpsomme yngre mænd.

Og så sejlede færgen. Normal overfartstid 45 minutter, men den sejlede og sejlede, og lå stille og lå stille . . . i ca. 1½ time.

Hvordan skulle vi dog nå vores nattog i Hamburg?

I Puttgarden stod der ganske rigtigt et tog til Lübeck Hbf. Et Regional tog, som i ’at det stopper ved alle stationer’- tog. Togføreren var lidt forundret over folkevandringen fra færge til tog, og kendte i alt fald ikke til noget tog til Hamburg. Dette tog var det eneste, der ville komme her!

En gruppe yngre friske fyre, der skulle på ’by-tur’ i Hamburg, valgte at bestille en taxi, og tilbød plads, men vi valgte toget, sammen med en lille gruppe, vi var faldet i snak med. Det blev sådan en helt lille hyggelig rejsegruppe.

Så vi kørte til Lübeck. Og stoppede der. Og fandt et tog til Hamburg. Nu var klokken langt over, afgangs tidspunktet for vores nattog, og vi var stadig kun i Lübeck.

Og hvis I har orket at læse med hertil, så er det nu, at jeg siger ”Danke DB”:

Fremme i Hamburg omkring midnat ca. 2 timer forsinket, træder den tyske ’ordnung’ nemlig i karakter:

I toginformationen sidder et par kompetente kvinder: Finder hotel, bestiller taxi og booker nye billetter til næste morgen. Og inden for 30 minutter, er vi blevet kørt tværs gennem Hamburg, fået et varmt brusebad og ligger i rene senge med udsigt til dejlig morgenmad næste morgen. Uden beregning – naturligvis. Danke Deutsche Bahn!

Og så er det, jeg tænker: tænk hvis man var flygtning (vi så flere grupper undervejs). Det er hverdag for dem. Der er nok hverken hotel, morgenmad eller taxi uden beregning, men bare usikkerhed.

IMG_1936

Hvor er vi privilegerede!

Så der er god grund til at være taknemmelige.

DANKE!

 

Tekst og foto: Ida Seehusen, sixtyplusone

 

 

 

Berlin #2

DSC01989

I anledning af 25 året for Tysklands Genforening denne weekend, viser jeg lidt af de små steder, jeg synes er hyggelige, hvis I skal et smut til Berlin her i efteråret.

DSC02017

Hachescher Höfe: Indgang fra Rosenthaler Strasse 40. De 8 sammenbyggede gårde er fyld med spændende butikker med ungt design og hyggelige restauranter og cafeer. Men det mest interessante er nu at kigge op på facaderne: hele bygningskomplekset er bygget i jugendstil omkring 1906 og restaureret i 1990’erne efter genforeningen.

DSC02037

Tæt på ligger japanske ’Muji’, én af mine yndlingsbutikker, som har alt i små smarte ting til rejse og kontor. Stilen er enkelthed, enkelthed, enkelthed. I hvidt, gråt eller sort.

U8 Weinmeister Str.

DSC02075

Maurpark: Søndags marked i det gamle ’ingenmandsland’ mellem øst og vest. Her er masser af skrammel, gamle lamper og LP’er, porcelæn, møbler og alt muligt andet – fandt faktisk en masse fine hvide tykke Melitta tragte i porcelæn – og det er jo blevet vældig ’hipt’ nu med ’slow coffee’. Et herligt sted, at fordrive et par timer.DSC02078Bliver benene lidt trætte har Maurpark også flere små hyggelige cafeer – og hjemmelavet is.

U2 Eberwalder Str.

DSC02049

East Side Gallery: langs Mühlenstrasse parallel med floden Spree er ca. 1.3 km langt stykke af muren bibeholdt, men nu dekoreret med den flotteste graffiti – en spændende, gratis kunstudstilling med murmalerier, der gør indtryk og giver stof til eftertanke.

DSC02057

For enden af ’muren’ fandt vi en sjov ’strandbar’ ’Pirates’, der serverede gode mojitos til billige penge – men også på den anden side af Spree ligger hyggelige barer, lige ned til vandet. Fx Badeshiff.

DSC01994

Og så skal vi da lige slutte af med ’kaffe & kage’ i KaDeWe –det sagnomspundne stormagasin Kaufhaus Des Westens, der siges at være det største i Europa – Harrods slå lige den!

DSC02063

På øverste etage kan man nyde både skøn mad og den fineste udsigt over Berlin.

DSC02064

Skråt overfor,  på Tauentzien str., ligger en stor ’Uniqlo’ – dem, med de super tynde dunjakker og cashmere trøjer i alskens farver.

U1 eller U9 til Kurfürstendam.

God tur!

English recap: 25 years after the reunion of Germany, – a few small tips to Berlin. 

Tekst og foto Ida Seehusen / sixtyplusone.dk