Kategori: rejser

På krydstogt!

Solnedgang fra egen balkon
Solnedgang fra egen balkon

‘Hvad siger du til en uge på krydstogt i Den Persiske Golf?’, spørger manden en morgen.

‘Krydstogt? – Nej, det tror jeg ikke, er noget for mig. Er det ikke sådan noget med en masse drinks, og fyldt med folk, og man skal klæde om til middag (det er nu ok), og man bliver sat sammen med de samme mennesker hver aften. Dertil larm? Nej tak’, svarer jeg utaknemmeligt.

Men det måtte jo komme. Krydstogtsferien – når man er nået til vores alder.

‘Men så vil jeg også have udvendig kahyt med egen balkon’!!!!

Muscat i Oman
Muscat i Oman

Så vi tog på en uges cruise til Dubai, Muscat i Oman, Abu Dabi og tilbage igen.

Og ved I hvad? – det var faktisk ikke så tosset. Nærmest sådan et slags Tivolitur med fuldt turpas for voksne.

IMG_2436

For det er da rigtig, at der er drinks ad lib. og masser af folk, og man bliver sat sammen med de samme mennesker hver aften, som viste sig at være utrolig søde og hyggelige, og man klæder om til middag, og der er masser af underholdning om aftenen – både opera og ballet og tryllekunstnere.

Og hele tiden er der folk parat til at komme med drinks, og hvad man nu kunne have lyst til. Jo, det er en svir.

DSC02980

Og da denne blog jo godt kunne være sådan lidt ‘public service’, får I her et par gode råd:

Kahyt med balkon gør en STOR forskel. De morgener, hvor vi skulle tidligt op, fordi vi skulle på ture ind i landet, fik vi vores morgenmad serveret her ! Men også dejligt at sidde for sig selv i fred og ro og se solen gå ned med en G&T, når vi sejler ud. SUPER!

Kikkert. Fint at have med, så man kan se lidt ind på land eller de forbisejlende (krydstogts-)skibe – dem er der mange af. Gerne én hver, så undgår I småskænderier 😉

Påklædning: Pænt tøj til om aftenen – gerne en ‘cocktailkjole’ og jakke, med slips til manden. Langt de fleste klæder om, og det er nu festligt. Og et sjal eller cardigan, da det godt kan være lidt køligt på dækket, når solen er gået ned.

Mere påklædning: en kaftan / kimono eller let sommer kjole til at kaste over badedragten, når man går rundt, er rart.

Løbesko: man får ikke megen motion på et krydstogt, selvom der både er løbebane og fitnesscenter. Jeg løb gerne et par runder hver morgen, men savnede en skridttæller. Så hvis der bliver en næste gang, skal den helt sikkert med.

Drikkepenge: man betaler et fast servicegebyr pr. pers. pr. dag, som rederierne siger, er drikkepenge. Men noget tyder på, at beløbet går til de ansattes løn. Så det er en god ide, at have lidt € eller US $ i cash, og så give pengene direkte i hånden på jeres kahytsjomfru, den søde tjener, og de unge mennesker i baren. De knokler fra 05.30 morgen til midnat, 8 mdr. af gangen.

Ture: det er en god ide, at besøge de byer, man kommer til. I kan enten slå jer sammen nogle stykker, og dele en taxa – de står parat på havnen. Aftal pris, og fortæl, hvad I gerne vil se. Eller book turene direkte på skibet. Det er dog lidt dyrere på denne måde – rederierne skal jo gerne tjene lidt.

- vi kørte rundt med den flinkeste taxa i Dubai og fik set en masse.
– vi kørte rundt med den flinkeste taxa i Dubai og fik set en masse.

 

Og så lige det med ‘næste gang’? Jo, det tror jeg helt sikker, der bliver, for det er nu dejligt, at blive så forkælet.

Vi rejste med Costa Fortuna, og dette indlæg er IKKE sponseret.

Stockholm weekend!

DSC00938

Stockholm er én af mine absolut favorit byer. Jeg ved ikke helt hvad det er: om det er lyset, vandet eller luften deroppe, der blot virker renere og friere. Men det hænger nok også sammen med, at vi i familien har haft og stadig har en særlig tilknytning til byen: min mand boede en stor del af sin ungdom deroppe og hans familie er stadig i Stockholm, mine forældre mødte hinanden i svingdøren på NK under Besættelsen, hvor de begge var flygte fra Danmark pga illegalt arbejde, og vores søns første ansættelse som nyuddannet arkitekt var i Stockholm. Og så var én af mine første rejseartikler til Alt for Damerne  ‘Jul i Stockholm’. Så, jo, Stockholm har en særlig plads i vores hjerte.

Desværre kommer vi der alt for sjældent.  Er vi der blot en weekend bevæger vi os ikke meget uden for Østermalm og Vasastaden, for her er rigeligt, og der er også altid et par faste steder vi SKAL se, men vi opdager da også gerne nye kroge af  byen.

Så en weekend kunne se således ud:

Fabrique sthlm

Lørdag starter vi med kaffe og ‘bulla’ på Fabrique. Bagerierne ligger flere steder (bl.a. her på Drottninggatan – og nu også i London!), og laver rustikt stenovnsbagt brød og lækre kardemummesnurrer.

Således mætte og styrkede begiver vi os så ud i byen ned ad Drottninggatan, der er dekoreret med Strindberg citater:

Børn må jeg have, for unde børn kan jeg ikke ånde.
“Børn må jeg have, thi uden børneskrig kan jeg ikke ånde”

På Mäster Samuelsgatan dukker en helt ny butik op, der kun handler med ‘müsli’. Müsli og grødblandinger i alle afskygninger og smage, Vi købte ikke noget, men sjov så den ud.

IMG_2457

Skråt over for ligger Byredo, Ben Gorham’s duftunivers. Jeg er vild med hans duftlys ‘Biblioteque’ og bruger også gerne parfumen ‘1996’ bag ørerne. Ben Gorham er oprindeligt uddannet designer fra Stockholm Art School, hvilket hans minimalistiske butik bærer præg af. Jeg måtte naturligvis have en hårparfume ‘Mojave Ghost’ med hjem.

IMG_2460

Er man glad for hans dufte, er det værd at vide, at han faktisk har været involveret i tilblivelsen af ‘&other stories’ beautylinje, og man kan derfor finde bl.a. duftlys, der dufter ‘næsten’ som de originale Byredo-lys, men i en anden og mere prisvenlig kategori. &other stories ligger rundt om hjørnet på gågaden Biblioteksgatan, hvor man også finder alle de andre ‘highstreet’ mærker som Ralph Lauren, Hope, Filippa K osv. Priserne er som i DK eller en anelse højere!!

IMG_2469

Men der er meget mere at se, så vi fortsætter op ad Kungsgatan, forbi koncerthuset, hvor Nobelpriserne bliver delt ud hvert år 10. december og op til Granit, og derefter Hötorget. ‘Granit’ har jeg tidligere skrevet om, men jeg er stadig fascineret af, at ALT er hvidt, sort eller gråt, og helt, helt minimalistisk!

IMG_2486

Godt trætte vender vi så næsen mod vores hotel, og på hjemvejen støder vi på Urban Deli – et økologisk supermarked / restaurant / cafe. Vi vælger at tage lidt godt med hjem derfra og ‘picknicker’ på hotelværelset – for vi elsker at smide os på sengen med TV og total afslapning – men al deres lækre mad går også at spise på deres hyggelige restaurant.

IMG_2485

Lige ud for indgangen til ‘Urban Deli’ på Sveavägen blev Oluf Palme skudt 28. februar 1986, Det er i år 30 år siden, hvilket en mindeplade i fortorvet og blomster og lys husker os på. Trist! Jeg husker stadig chokket, da nyheden ramte os.

IMG_2473

Søndag går turen så ud til Djurgården og Rosendal Slot -og Trädgårdscenter. Det nemmeste er med sporvognen fra Norrmalmstorg til Valdemarsudde. Er man heldig, kan man kører i en af de ældre vogne, der også har cafe ombord.

IMG_2464

IMG_2466
Norrmalmstorg

Rosendals Trädgård har udover et havecenter også en hyggelig cafe i drivhusene, hvor de serverer sunde frokoster med salater og sandwiches – og super lækre hjemmebagte kager. Og det er tydeligt, at det er ét af stockholmernes foretrukne søndagsudflugts steder,  for her er fuldt med børn og barnevogne og hunde – eller joggere, der løber øen rundt, som Djurgården jo ligger på.

IMG_0611

På vejen hjem fra Djurgården går vi ad Strandvägen og kommer forbi Svensk Tenn, der også er et ‘must’ på listen. Jeg ønsker mig stadig en gul hørpude med de ikoniske elefanter eller en bakke med et NY kort. Og så er der lige tid til en kop kaffe på Kungsträdgården, inden bilen skal pakkes og vi vender næsen hjemad. Igen ALT for kort tid, for vi kom jo aldrig på ‘Söder’ eller Gamla Stan. Så det bliver næste gang.

FAKTA: Der er flere daglige fly til Arlanda fra København. Fra Arlanda kører Arlanda Expres ind til Central Stationen – ca. 20 minutter. Pris 280 SEK enkelt.

Men vi kører nu gerne i bil de ca. 625 km fra København. Det tager gerne 8 timer med små kaffepauser osv.

Vi boede på ‘Best Western Kom’ i Doebbelsgatan, men har tidligere benyttet ‘Hotel Diplomat’ på Strandvägen, eller ‘Strand Hotel / Radisson’ – begge kan varmt anbefales.

God fornøjelse, og jeg hører gerne om jeres små tips.

English recap: small tips on a weekend in Stockholm.

Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

 

 

 

Postkort fra Sydafrika

IMG_2111

Ja, det er næsten uartigt, at vise lidt fra vores tur til Sydafrika, med sol og sommer, som det jo er dernede lige nu, i forhold til vores grå og blæsende december.

DSC02725

Men altså. Det var naturligvis fantastisk. Og vi så alt det, vi have ønsket os – og mere til: ’The Big Five’ dvs løve, vandbøffel, elefant og næsehorn (undtagen leopard) i Kruger National Park, + en masse andre dyr. Zebraer, kuduer og impalaer i massevis. Flodheste, giraffer og krokodiller osv osv. Betagende.

IMG_2176

Vi besøgte vingårde og smagte dejlig vin. Så hvaler, sæler og pingviner.

Men det, der kryber allermest ind under huden på én, er nok historien. Historien om undertrykkelse og apartheid. Om Mandelas og ANC’s kamp for retfærdighed og retten til uddannelse. Om den 13 årige Hector Peterson i Soweto, der blev skudt af politiet, fordi han sammen med sine kammerater demonstrerede imod den nye lov, der dikterede, at eleverne 14 dage inden deres afsluttende eksamen pludselig skulle gå til prøve på ’afrikaansk’ i stedet for engelsk, som var det sprog, de var blevet undervist i.

IMG_2271

Mandelas celle i 18 år

Så naturligvis sluttede vi af i Cape Town med at sejle ud til Robben Island, hvor Mandela sad fængslet 18 år ud af de 27, han var frihedsberøvet, sammen med de mange andre ’frihedskæmpere’. Fængslet er i dag et museum for kampen mod apartheid, og det er tidligere fanger og fangevogtere, der viser rund.

IMG_2268

På vej ud til Robben Island fra Cape Town medTaffelbjerget.

Besøget bandt en fin sløjfe på alle vores oplevelser i et stort og smukt land.

English recap: We have just returned from South Africa, full of fantastic experiences. Kruger National Park with the Big Five, lovely wine in det southern part, but most of all the History. The history about the struggle for justice and education, away from apartheid. An amazing country.

Berlin #2

DSC01989

I anledning af 25 året for Tysklands Genforening denne weekend, viser jeg lidt af de små steder, jeg synes er hyggelige, hvis I skal et smut til Berlin her i efteråret.

DSC02017

Hachescher Höfe: Indgang fra Rosenthaler Strasse 40. De 8 sammenbyggede gårde er fyld med spændende butikker med ungt design og hyggelige restauranter og cafeer. Men det mest interessante er nu at kigge op på facaderne: hele bygningskomplekset er bygget i jugendstil omkring 1906 og restaureret i 1990’erne efter genforeningen.

DSC02037

Tæt på ligger japanske ’Muji’, én af mine yndlingsbutikker, som har alt i små smarte ting til rejse og kontor. Stilen er enkelthed, enkelthed, enkelthed. I hvidt, gråt eller sort.

U8 Weinmeister Str.

DSC02075

Maurpark: Søndags marked i det gamle ’ingenmandsland’ mellem øst og vest. Her er masser af skrammel, gamle lamper og LP’er, porcelæn, møbler og alt muligt andet – fandt faktisk en masse fine hvide tykke Melitta tragte i porcelæn – og det er jo blevet vældig ’hipt’ nu med ’slow coffee’. Et herligt sted, at fordrive et par timer.DSC02078Bliver benene lidt trætte har Maurpark også flere små hyggelige cafeer – og hjemmelavet is.

U2 Eberwalder Str.

DSC02049

East Side Gallery: langs Mühlenstrasse parallel med floden Spree er ca. 1.3 km langt stykke af muren bibeholdt, men nu dekoreret med den flotteste graffiti – en spændende, gratis kunstudstilling med murmalerier, der gør indtryk og giver stof til eftertanke.

DSC02057

For enden af ’muren’ fandt vi en sjov ’strandbar’ ’Pirates’, der serverede gode mojitos til billige penge – men også på den anden side af Spree ligger hyggelige barer, lige ned til vandet. Fx Badeshiff.

DSC01994

Og så skal vi da lige slutte af med ’kaffe & kage’ i KaDeWe –det sagnomspundne stormagasin Kaufhaus Des Westens, der siges at være det største i Europa – Harrods slå lige den!

DSC02063

På øverste etage kan man nyde både skøn mad og den fineste udsigt over Berlin.

DSC02064

Skråt overfor,  på Tauentzien str., ligger en stor ’Uniqlo’ – dem, med de super tynde dunjakker og cashmere trøjer i alskens farver.

U1 eller U9 til Kurfürstendam.

God tur!

English recap: 25 years after the reunion of Germany, – a few small tips to Berlin. 

Tekst og foto Ida Seehusen / sixtyplusone.dk