Kategori: haven

November

Det er gået hurtig med denne november. Vi er allerede halvvejs, men skoven er stadig smuk og luften mild.

I november vil jeg:

DSC02585

  1. Lægge de sidste forårsløg i haven– masser af hvide og lyse narcisser. Lige nu kan man få 10 stk for 15 kr hos IKEA.DSC02592
  2. Invitere familien til bønnesuppe og ost og sidde med lys og rødvin og bare snakke og snakke.
  3. i biografen, se “Scepter”, den nyeste 007 og “Kvinden i Guld” . Sidde og synke ned i mørket og bare nyde eller sidde på pinde af bare spænding.DSC02589
  4. drikke masser af te og læse Mojo Moyes “Mig før Dig”
  5. forsøge at gennemføre Depak Chopra og Ophra Windfrey’s meditationforløb på 21 dage – er ikke helt med endnu – det er dælene mig svært!
  6. Ikke tænke på jul før 1. December
  7. Og – nå ja, så sætter vi os –  min mand og jeg,  på et fly til Sydafrika. Det bliver spændende!

Nyd resten af måneden!

Skruk!

Nej, jeg mener ikke Kronprinsesse Victoria – og tillykke til hende og hendes prins og hele Sverige, der venter en ny prins eller prinsesse. Men – nej, vores ene høne!

DSC02536

Helt og aldeles skruk: ligger på reden dagen lang, så ‘søde-hønen’ ikke kan komme til at lægge sit daglige æg. Sur og muggen er hun. Hvæser og hakker efter os, når vi smider hende af reden. Jagter hundene – selv den store, hvis de kommer på tværs af hende.

Vi har læst os frem til mange gode råd – lige fra at købe befrugtede æg, som hun kan ruge ud (NEJ!) til at sætte en sort spand over hende i et par dage eller dyppe hende i en spand med iskoldt vand. Det er lige i overkanten af, hvad vi nænner. (Øksen har også været nævnt!)

Så nu håber vi bare, at det går over, hvis vi fortsætter med at smide hende væk!

God weekend!

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

 

September

Farvel til august og velkommen til SEPTEMBER.

DSC02532

For mig har september altid været sådan en ‘mellemmåned’ – midt mellem sommer og efterår. September har ikke rigtig noget særligt. Den er hverken sommer eller efterår. Ikke grå som november eller smager af jul, som december. Januar og februar er helt klart bare ‘vinter’ og marts igen grå, men giver håb om lys. Og så kommer forår og sommer med april og maj.

Nej, september er bare sig selv, midt mellem det hele. Tilbage på arbejde eller skole efter en lang sommer, mens meget endnu er nyt. Blyanterne er næsten nyspidsede, og kalenderen har stadig et par huller.

Men lad os byde september velkommen, mens vi nynner med på Otto Mortensen’s “Septembers himmel er så blå” fra 1947 og venter på at brombærrene bliver modne –

DSC02533

– og nyder duften af de sidste roser.

Tekst og foto Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Fredag og midsommar!

I dag fejrer de MIdsommar i Sverige. Midsommaren falder altid på den fredag, der ligger tættest på årets længste dag, som vi jo siger er 21. juni.DSC02276

Man spiser rejer, nye kartofler med dild og smør og matsjesfileter, og masser af tårtar med jordbær og flødeskum. Uhm!

Og pynter sig med blomsterkranse.

DSC02262

Herhjemme er det blot regnfuldt, koldt og ‘øv’. Så er det til gengæld dejligt, at kunne fylde huset med buketter fra haven: pæoner, roser og skvalderkål – og det nyeste nummer af ‘Sköna Hem’.

Nyd weekenden!

English recap: Midsummer in Sweden: having a lovely time in spite of rain and cold winds. Roses from the garden and new potatoes and herrings on the plate. Enjoy!

 

Sommermorgen

AHHH, så er den her: sommermorgenen jeg har glædet mig til som ‘pensionist’.

DSC02252

Den der ‘tykke’ fornemmelse i luften, der dæmper trafikstøjen, så humlebiernes summen og solsortens sang træder så tydeligt frem, og i det fjerne den dumpe lyd af tennisbolde, der bliver slået over nettet, og solen: først og fremmest solen og ingen vind.

Men aller bedst: at have FRI! her midt i juni. Det er aldrig sket før.

Hmm, sidste år ved denne tid? – nok noget med et par unge og deres forældre, der var utilfredse med, at sønnen ikke var komme ind på netop dét gymnasium, der stod aller øverst på (ønske-)listen. Og for 10 år siden? – der havde jeg nok været ude som censor i engelsk, eller måske haft afgangsprøve selv med en klasse. Det var nu altid sjovt at komme ud og møde kollegerne på andre skoler, og se, hvordan de greb deres fag an.

DSC02256

Nej, nu skal jeg ud igen – ud og nyde freden!

God fredag!

Haven i april!

Hovsa – den måned fløj da afsted med lynets hast. Jeg har haft alt for travlt, som pressekoordinator på det her og det her, (og det er super sjovt), men fra onsdag bliver der forhåbentlig mere tid til at passe have og blog og alt muligt andet.

DSC01920

Det forunderlige ved naturen er jo, at uanset om man pusler rundt i bedene eller blot lader det hele passe sig selv, så kommer der alligevel masser op. Masser af skvalderkål!

DSC01918

Men også nogle af de stauder, der på mirakuløs vis har overlevet al neglect.

Jeg har nu fået gjort lidt ‘hortikulære’ tiltag: sået en masse forskelligt salat – og priklet de små spirer ud i fine avispapir potter: de er vist alle gået til, men jeg har også sået ny salat, og den får nok lov til at blive til ‘pluksalat’ – så slipper jeg for det der pilleri med at prikle – det er ALT for besværligt.

DSC01912

Sidste år brugte jeg et par gamle vinkasser til at dyrke salat og krydderurter i, og det fungerede fint, og dræbersneglene holdt sig væk.

DSC01927

I år er det helt andre ‘planter’, der har indtaget vinkasserne . . . ja, ‘damerne’ hygger sig gevaldigt!

DSC01915

Noget ER dog lykkedes: de ærter,  jeg lagde i blød i marts, og derefter såede i de små avispapirs potter, er kommet fint op, og er sat ud i et af højbedene, og dem har hønsene holdt sig fra. Altså, som sagt, indtil videre . . .

Glædelig maj – og fortsat dejlig lang weekend!

Foto: Ida Seehusen, sixtyplusone.dk

 

 

Lørdagsregn!

Det har været en helt tosset uge, hvor dagene bare er fløjet afsted med møder og masser af tid foran computeren med planlægning og planlægning og atter planlægning og mails frem og tilbage.

Og hvad er så al den planlægningen? Det er såmænd højtideligholdelsen af 70 året for Danmarks Befrielse – og det skal I nok høre mere om – og er I nysgerrige kan I allerede nu læse mere her.

DSC01904Men det har også været en herlig uge med masser af sol og forår. Og så i dag – lørdag – kom regnen, og det er slet ikke så tosset: haven trænger til det, og så er den stille forårsregn også en god undskyldning for at sætte tempoet lidt ned.

DSC01902

Så jeg ønsker jer en dejlig stille lørdag – og en fredelig weekend.

Foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Fredag – igen

Blot for at ønske jer en dejlig fredag – og en herlig weekend.

DSC01884Skynd jer ud i skoven og parkerne og nyd anemonerne, der lige nu dækker skovbunden, for om lidt springer bøgen ud (nede ad vejen står den allerede i sit spædeste, grønne skrud) og så er det farvel til anemoner og lærkesporer.

IMG_0032_2

 

Forår i Danmark – findes det smukkere?

DSC01872

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk

Høns i haven

 

DSC01880

Yes,  så er en længe ønsket drøm gået i opfyldelse: vi har fået høns – i haven!

DSC01876

De kønneste to små damer, der stolte går rundt og pikker i græsplanen og bedene, til stor forundring hos hunden. Hun følger dem tæt rundt i haven. Undersøger nysgerrigt, hvad det er for noget de går og graver i , men vender de sig imod hende, så – vips – går hun den modsatte vej, og lader som om hun OVERHOVEDET ikke aner, at vi har høns.

DSC01868

Men tænkt sig, allerede første dag fik vi de smukkeste små lyse æg. Og lige siden har de kvitteret med et æg hver, for alle de slatne salatblade, bløde agurker og æbleskrog, vi lægger ud. Og så ser vi frem til, at de også tager alle de ulækre dræbersnegle, som vi sædvanligvis plejer at blive invaderet af.

Det er da bare genialt!

DSC01874

Og når aftenen falder på, går de fint tilbage i deres hønsehus.

Jeg ved godt, at det lyder sådan lidt ‘speltkone frelst’, men jeg kan kun sige, at det er super nemt med høns og de giver kæmpe glæde igen.

De to ‘damer’ er af racen Tværstribede Sperber, og både høns og hønsehus kommer fra Hønsegården.

Tekst og foto: Ida Seehusen / sixtyplusone.dk